una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Ένα ορεκτικό που θα κλέψει την παράσταση!
Επίσημο και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση!
Μια μπουκίτσα που γεμίζει το στόμα άρωμα και μοναδική γεύση μιας και όλα του τα υλικά δένουν άψογα μεταξύ τους!

Πάμε να τα ετοιμάσουμε..

ΥΛΙΚΑ (για 20 τμχ)

10 σύκα τσαπέλες
70 ml λευκό γλυκό κρασί
100 gr κατίκι Δομοκού
100 gr καρύδι χοντροκομμένο
πάπρικα γλυκιά
ένα κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 
20 λεπτές φέτες προσούτο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα σύκα στην μέση και τα βράζουμε με το κρασί και το δεντρολίβανο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το κατίκι με το καρύδι και την πάπρικα.
Παίρνουμε μια φέτα προσούτο, τοποθετούμε στην άκρη της ένα κομμάτι σύκο και μια κουταλιά από το τυρί. Ρολλάρουμε απαλά και τοποθετούμε σε μια πιατέλα το ρολλάκι μας όρθιο. Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μερικά φυλλαράκια δεντρλίβανου και το ορεκτικό μας είναι έτοιμο! 

Άπειρες ευχές από τον Γιώργο το Νασάκι και εμένα  για μια χρονιά γεμάτη με Υγεία και Ευτυχία για όλους!!
Το 2013 να φέρει στον κάθε έναν από εσάς....ότι ακριβώς επιθυμεί! 


σ.σ. Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γαστρονόμος....αλλά της άλλαξα τα φώτα για να την φέρω στα δικά μου γούστα :)


Το έχω πει κι άλλες φορές πως το "καλό" γλυκό των ημερών για μένα ήταν πάντα ο μπακλαβάς. 
 φούρνος της Καλμούκαινας απέναντι από το σπίτι μου στο χωριό μέσα στο στενό, έχει οριοθετήσει και καθορίσει τις μυρωδιές και τις γεύσεις των Γιορτών.
Αυτές προσπαθώ να βρω κάθε φορά που φτιάχνω ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό, χωρίς να τα καταφέρνω πάντα όπως είναι φυσικό.
Στο μπακλαβά που ακολουθεί  παρακάτω, νιώθω ότι είμαι πολύ κοντά :)

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκό)
200 γρ καρυδόψιχα 
200 γρ αμυγδαλόψιχα 
2 κτΣ  φρυγανιά τριμμένη
2 κτΣ ζάχαρη
2κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο τριμμένο
125 γρ βούτυρο γάλακτος
50 γρ βούτυρο γίδινο
50 γρ μαργαρίνη
Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ. Ζάχαρη
½ φλ. Γλυκόζη
½ φλ. Μέλι
2 φλ. Νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο multi ή αν είμαστε κλασσικοί τύποι τα χτυπάμε στο γουδί. Εδώ να πω πως αν θέλουμε ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση, καβουρδίζουμε την αμυγδαλόψιχα πριν την κόψουμε!!
Τα αλεσμένα υλικά μας τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα καρυκεύματα.
Λιώνουμε τα βούτυρα και τη μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μη κάψουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα φυλάμε στην άκρη μέσα στο ειδικό σακουλάκι τους.
Με το πινέλο βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί (το δικό μου είναι 30x40) και στρώνουμε 5 φύλλα, αφού αλείψουμε το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο. 
Το 5ο δεν το αλείφουμε!!
Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
Στρώνουμε πάνω του ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο και πάνω του στρώνουμε ένα άλλο φύλλο. Το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της γέμισης.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Αν περισσεύουν άκρες από τα φύλλα, δεν τις κόβουμε αλλά τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις αλείφουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε στο τέλος τα 5 φύλλα που είχαμε κρατήσει και τα βουτυρώνουμε ένα ένα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω σε μικρούς ρόμβους και τρίγωνα στις γωνίες !!
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε 1 ή 2 γαρύφαλλα (ανάλογα με το μέγεθος).
Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές νερό.
Τον ψήνουμε για 50 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο και τον αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη βρασμού.
Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Το αφήνουμε πλέον να κρυώσει εντελώς.
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Όλη η μαγεία της παρασκευής κρύβεται σε τούτη τη στιγμή.
Τα «κρακ» από τα φύλλα που σιροπιάζονται και οι  μυρωδιές που μας κυκλώνουν φανερώνουν ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά...
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, τον ξεσκεπάζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια του σε μια μεγάλη πιατέλα.

Ευχές από καρδιάς για σας και τις οικογένειές σας, Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!
Επειδή είναι πρωί ακόμα και δε θέλω να ενοχλήσω το Νίκο, αφού οι Γεύσεις σε Οινοπωλείο δεν έχουν ανοίξει, παίρνω πρωτοβουλία και σας προτείνω να συνοδεύσετε αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα με ένα απόσταγμα της περιοχής σας. Τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά, grappa κι ότι άλλο έχουν βγάλει τα καζάνια σας!!
Εγώ πάντως, πίνω μια δυο "σούμες" με κάθε κομμάτι !!!!!!!!!!



Πρόσφατα ανάμεσα στα διάφορα μηνύματα που είχα στο mail μου, ήταν και ένα που έλεγε πως αν ήθελα θα μπορούσα να κάνω μια φωτογράφιση για το μηνιαίο περιοδικό μαγειρικής "Στείλε την συνταγή σου" και μάλιστα για το εορταστικό τεύχος Δεκεμβρίου! 

Το διάβαζα...το ξαναδιάβαζα...λέω δεν μπορεί. Λάθος θα έκαναν. Τι δουλειά έχω εγώ με εξώφυλλα?  
(Η αλήθεια είναι πως είχα στείλει 2 φορές συνταγή μου στο συγκεκριμένο περιοδικό. Άρα μπορεί να ήταν και αλήθεια). Μωρέ λες ;

Απαντώντας στο μήνυμα και γνωρίζοντας τον δημοσιογράφο Γιάννη Ευαγγελάτο το σιγούρεψα πως ΚΑΙ αλήθεια ήταν ΚΑΙ ήθελαν να κάνουμε την φωτογράφιση άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα!! 
Ωραία....ΚΑΙ ΤΩΡΑ???? Τι ετοιμάζω?? ( Γιατί όπως κατάλαβες ήθελα)!!!!!

"Αααα Μαράκι μου το αφήνω επάνω σου. Ότι θέλεις. Σε εμπιστεύομαι απόλυτα".

Το πήρα πάνω μου λοιπόν!


Γαλοπούλες και τα συναφή δεν τα πολυσυμπαθώ. Είναι και ξενόφερτα. Θα ετοίμαζα λοιπόν χοιρινό με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι για κυρίως. Το αποφάσισα! Πάει αυτό....

Μια ωραία γιορτινή σαλάτα με ρόδι, καρύδι, πρασινάδες διάφορες και ξινόμηλο.Πάει και η σαλάτα..

Ένα ελαφρύ γλυκάκι με βάση καταϊφι ελαφρά σιροπιασμένο και από πάνω παγωτό καιμάκι και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Πάει και το επιδόρπιο.

Το κρασί θα ήταν πρόταση του αγαπητού συνεργάτη Νίκου. Άρα εγγύηση!

Ορεκτικό ; Τι να σερβίρω για ορεκτικό ;;

Στα πρώτα μου βήματα στην κουζίνα του Γιώργου είχα δημοσιεύσει την σπεσιαλιτέ μου που είναι το κοτόπουλο με πράσα και τυρί κρέμα http://oinomagirion.blogspot.gr/2010/11/philadelphia.html.

Σκέφτηκα λοιπόν να το μεταλλάξω και να το κάνω σε φωλίτσα φύλλου κρούστας. Η ιδέα μου αποδείχτηκε τρανή καθώς οι φωλίτσες έφευγαν δυο δυο και το μόνο που άκουγες ήταν...μμμμμμμμ τέλειο..! 


Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 15 τεμάχια)
2 στήθη κοτόπουλου
3
πράσα (ψιλοκομμένα)
3
κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1
κύβο κότας
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι λευκό
100 gr
τυρί Philadelphia10 φύλλα κρούστας
τριμμένη παρμεζάνα
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα πράσα με το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον κύβο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το χρώμα του κρέατος λευκό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο ( 20΄περίπου) και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το Philadelphia και ανακατεύουμε.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες( στο πλάτος τους) και τις λωρίδες πάλι στην μέση.Λαδώνουμε ελαφρά ενδιάμεσα και στρώνουμε  4 λωρίδες σταυρωτά σε θήκες για muffins. Γεμίζουμε τις φωλίτσες με την γέμιση κοτόπουλου και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστά και ετοιμάζουμε χαρτάκια γραμμένα με την συνταγή γιατί θα μας την ζητήσουν όλοι όσοι δοκιμάσουν :)

Η φωτογράφιση έγινε και όλα πήγαν τέλεια! Δεν έμεινε τίποτα από όλα όσα ετοίμασα! Γιορτάσαμε στο σπίτι μου την ημέρα των Χριστουγέννων από τις 20 Νοεμβρίου!! 

Από όλο αυτό έμεινε μια όμορφη ανάμνηση και η γνωριμία με έναν αξιόλογο και πολύ γλυκό άνθρωπο, τον Γιάννη. Τον ευχαριστώ για τα πολύ όμορφα λόγια που έγραψε για εμένα αλλά και τον Νάσο. Ο δε Νάσος κυκλοφορεί με το τεύχος Δεκεμβρίου μέσα στην σάκα του. Το δείχνει ακόμα και στα φανάρια..! χεχεχε

Σας φιλώ και σας εύχομαι ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο..!

Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για το χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι, μουστάρδα και μέλι της Μαρίας,προτείνω Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό ή Merlot ερυθρό ξηρό. Είναι δυο ποικιλίες που συνδυάζονται αρμονικά με αυτό το ωραίο φαγητό. Προτεινόμενες ετικέτες κόστους μέχρι 15 ευρώ περίπου: 
Ορεινός Ήλιος Σεμέλη Αγιωργίτικος ερυθρός ξηρός
Κράτιστος Απόστολου Λύκου Αγιωργίτικος ερυθρός Ξηρός
Άνεμος Κτήμα Παλυβού Αγιωργίτικος ερυθρός ξηρός 
Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό
Merlot Καρυπίδη Ερυθρός Ξηρός
Πύργος Ιουλία Merlot Κώστα Λαζαρίδη 
Merlot Κτήμα Εύχαρις 

Για τα πουγκάκια κοτόπουλου προτείνω λευκό ξηρό Ασύρτικο Σαντορίνης και σαν δεύτερη επιλογή, λευκό ξηρό Sauvignon blanc.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ


Καλημέρα!!

Τα παραπάνω cupκεκάκια  τα ετοίμασα για την γιορτή μου προχθές για να κεράσω τους συναδέλφους στο γραφείο. Άλλα υπολόγιζα να φτιάξω....και άλλα έφτιαξα τελικά..
Την ημέρα εκείνη υπήρχε οργασμός ετοιμασιών στην κουζίνα μου και όπως καταλαβαίνετε πού χρόνος για πιο μπελαλίδικα γλυκίσματα..

Άρεσαν πολύ και παρόλο που έφτιαξα περισσότερα φυσικά και δεν έφτασαν :)
(Πως μ΄αρέσει όταν συμβαίνει αυτό)!!!!!!!!!!! Είναι αυτό που λέει και η διαφήμιση ¨κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα¨
Την επόμενη φορά θα φτιάξω καμιά 200ρια να πάρουν και σπίτι ;)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε.

ΥΛΙΚΑ για 30 κεκάκια 

250gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φαριν απ
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 γιαούρτι (έβαλα total)
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κτ. σπ. λικέρ Amaretto
5-6 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (τα έκανα κοριτσίστικα, μην κοιτάς που δεν φαίνεται στην φωτο)

ΥΛΙΚΑ για την σοκολάτα on the top!

250gr κουβερτούρα τεμαχισμένη
250gr κρέμα γάλακτος (30%λιπαρά)

Springles για στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα θα φτιάξουμε το τοπινγκ! γιατί πρέπει να παγώσει. Η διαδικασία γνωστή και εύκολη.
Ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα και λίγο πριν να βράσει την αποσύρουμε από την φωτιά και την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με τον γδάρτη μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη (για να μην πάρει μυρωδιές) και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει έτσι ώστε να δουλεύεται. Αν βιαζόμαστε παααααρρρααα πολύ, την βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη. Αν την ξεχάσουμε και γίνει παγωτό.....την αφήνουμε εκτός ψυγείου να συνέλθει ή την ζεσταίνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ  στον φούρνο μικροκυμάτων. (Αν την έλιωσες εντελώς....πάρτο πάνω σου τώρα και κάνε τα όλα πάλι από την αρχή :))

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ΕΝΑ - ΕΝΑ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι και σιγά σιγά το γάλα. Σε αυτή την φάση θα φαίνεται το μείγμα σαν να έχει "κόψει" αλλά μην τρομάξεις ε??? Θα το συνεφέρουμε παρακάτω.Ρίχνουμε την φαρίνα λίγη λίγη, το λικέρ και τέλος το χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν θέλουμε).

Καλύπτουμε τις θήκες από το μαφινοταψάκι (ναι θες και τέτοιο) με καραμελόχαρτα (ΚΑΙ τέτοια θες)...και γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι την μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C (εγώ τα ψήνω στον αέρα) για 18' περίπου. 

Αφού κρυώσουν εντελώς, τα στολίζουμε με την σοκολάτα και τα springles και έτοιμα!

(Μην βλέπεις πολλά μπλα μπλα και τρομάζεις, στην πράξη είναι εύκολο).

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!Εγώ πάλι θα παλεύω με τα κουζινικά μου μιας και μου ετοιμάζω paaaartyyyyyy!!!!!!!!
Φιλιά πολλά..

Σημ: Επειδή με ρωτάνε πολλοί, να σας πω πως τα sprinkles (και όχι μόνο) τα παίρνω από το http://www.pastryideas.gr/colours/paste.html. 

Φιλιά πολλά..


Το φαγητό που προέκυψε από το «πουθενά»…!!!
Όταν μετά το Καλοκαίρι μου χάρισαν μια κολοκύθα, η πρώτη μου σκέψη (και μοναδική) ήταν με τη μισή να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ακολουθώντας την παραδοσιακή  συνταγή του χωριού μου για το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου και με την υπόλοιπη, π(ι)τάκια επίσης από την παράδοση της Σάμου.
Η πρώτη μου δουλειά βέβαια ήταν να κόψω την κολοκύθα και να την καθαρίσω από τη χοντρή ξερή φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες στο εσωτερικό της.
Μοίρασα τα κομμάτια που προέκυψαν σε δυο σακούλες και τα έβαλα στον καταψύκτη. 
Ένα βράδυ (πού ‘βρεχε) μου ήρθε η όρεξη για π(ι)τάκια, αλλά όταν ξεκίνησα να βράσω 2 κομμάτια κολοκύθας, διαπίστωσα ότι είχα πέσει έξω χρονικά και αντί για π(ι)τάκια θα τρώγαμε «παπάδες» που λέει και ο συμπατριώτης μου ο Γιοκαρίνης
Τότε λοιπόν καθώς έβραζε το νερό με την κολοκύθα στην κατσαρόλα, άναψε ξαφνικά το λαμπάκι του “Κύρου Γρανάζη”, πέταξα μέσα 2-3 πατάτες και ιδού : «ανακάλυψα» (WOW) τον πουρέ κολοκύθας…!!! 
Εγώ και οι ινδιάνοι [πριν από ... 5000 χρόνια]  :))

ΥΛΙΚΑ
2 φέτες κολοκύθας (~800 γραμ.)
3 πατάτες (~ 400 γραμ.)
1 κτΣ βούτυρο
70 γραμ γάλα
1 κτΣ ελαιόλαδο
½ κτγ μείγμα για πατάτες ή ½ κτγ μοσχοκάρυδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι – πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε όπως είπαμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια  και  ρίχνουμε τα 2 μαζί με τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. 
Πιέζουμε με ένα πιρούνι την κολοκύθα να βγάλει όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Αν βιαζόμαστε (όπως εγώ το πρώτο βράδυ) συνεχίζουμε την επεξεργασία με το πιρούνι και λιώνουμε τα 2 υλικά, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα  Διαφορετικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα περνάμε σε 2-3 δόσεις από το multi   και παίρνουμε ένα πουρέ μεταξένιο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σειρά τον πουρέ, το γάλα, τα καρυκεύματα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να λιώσει το βούτυρο και να απορροφήσει ο πουρές όλα τα υγρά του.
Σερβίρουμε σκέτο ή με τριμμένο τυράκι. 
Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά, όπως κεφτεδάκια, κρέας κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, σουβλάκια κοτόπουλο, κλπ.
Καλή σας όρεξη


Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για την γευστική "πατέντα" του Γιώργου, πουρέ κολοκύθας με πατάτα, προτείνω λευκό ξηρό Ασύρτικο βαρελάτο και σαν δεύτερη επιλογή, λευκό ξηρό sauvignon blanc.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ



Δεν είναι κάποιες φορές, που θες να βουτήξεις το φιλετάκι σου / λουκανικάκι σου σε μια σαλτσούλα?  
ή θες να βάλεις στο σπιτικό σουβλάκι σου κάτι άλλο και όχι τζατζίκι??
ή θες μια special πινελιά πάνω στο gourmet μπρουσκετοπαξιμαδάκι σου???
Ε λοιπόν σου έχω την λύση!!  Είναι light, γιατί ΠΑΝΩ απ΄όλα προσέχουμε (λέεεμε τώρα), φυσικά είναι εύκολο και γρήγορο (γιατί αλλιώς δεν θα το πρότεινα ), αλλά και ιδιαίτερο.
Εάν δεν σε έπεισα ακόμα, τι να πω?? Να το κοιτάξεις ;)
Πάμε να το εκτελέσουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ
1 γιαούρτι total 2% λιπαρά (είπαμε προσέχουμε)
4 γεμάτες κτ. σπ. μαγιονέζα light (προσέχουμε λέεμεεε)..!
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κτ. τσ. μουστάρδα
1 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1/4 κτ. τσ. σκόρδο σκόνη
1/4 κτ. τσ. πάπρικα γλυκιά
1 χούφτα extra ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι
λευκό πιπέρι
                         
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και voila!
Πιο γρήγορο και πιο εύκολο δεν υπάρχει..

Λοιπόν όσο προσέξαμε, προσέξαμε. Τώρα ψήνετε ότι τραβάει η όρεξή σας, (εμείς την τσακίσαμε με κεμπάμ ως βλέπεις παραπάνω)  και καλή σας όρεξη!!

Ταιριάζει απίστευτα και με ψητό λουκάνικο. Σου λέω δεν σταματάς. Θα με θυμηθείς!!!

Φιλιά πολλά σε όλους..
Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Με το αγαπημένο αυτό φαγητό – μεζέ, μπορούμε να συνδυάσουμε κρασί αλλά και μπύρα!! 
Η μπύρα πάει με όλα, οπότε προτείνω μια Pilsner και μια μεξικάνικη chili beer με μια ολόκληρη πιπεριά μέσα στο μπουκάλι. Πικάντικη μπύρα προς καυτερή, πολύ καλός συνδυασμός με την σάλτσα γιαουρτιού. 
Στην περίπτωση που για "διάφορους λόγους", επικεντρωθούμε στο κεμπάπ, μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα ερυθρό ξηρό Syrah ή με Cabernet Sauvignon
Αν τέλος το δούμε συνολικά, μπορούμε να απολαύσουμε στο 100% την συνταγή της Μαρίας, ένα χαρμάνι λευκού ξηρού κρασιού με Sauvignon Blanc και Ξινόμαυρο
Στην υγειά σας και καλή σας όρεξη.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ


Την συγκεκριμένη συνταγή την είδα στο "ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ" , την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή. Την παρουσίαζε ένας προχώ τύπος. Με το που την είδα ενθουσιάστηκα γιατί παραδόξως (!) περιείχε υλικά που τα τρώω όλα. Είπα λοιπόν να την δοκιμάσω και τελικά....πολύ καλά έκανα :)
Γίνεται γρήγορα, εύκολα και είναι νοστιμότατο. Είναι σαν να τρως πίτσα αλλά ΔΕΝ τρως πίτσα! Έχει ωραία αρώματα και είναι τρομερά ελαφρύ, μιας και δεν έχει ούτε πολλά λάδια, ούτε βούτυρα ούτε κρέμες. 
Έτσι απλά και ωραία λοιπόν, καθιερώθηκε στο εβδομαδιαίο μενού μας. Να' σαι καλά κύριε προχώ man για την ιδέα!

ΥΛΙΚΑ
1 kg πατάτες καθαρισμένες και κομμένες όπως για τον φούρνο
1 κύβο λαχανικών
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
200 gr ντοματίνια, πλημένα και κομμένα στην μέση
200 gr gouda ή edam κομμένο σε κυβάκια
200 gr καπνιστό χοιρινό ή καπνιστή γαλοπούλα
200 gr μπέικον (κομμάτι) κομμένο σε κυβάκια 
φλούδες παρμεζάνας
ελάχιστο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τον κύβο και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να μην λιώσουν).

Τις μεταφέρουμε σε πυρέξ ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω τις πιπεριές, το gouda, το καπνιστό και τα ντοματίνια . Ανακατεύουμε ελαφρά (μην γίνουν οι πατάτες πουρές)! και πάνω πάνω τοποθετούμε τις φλούδες παρμεζάνας, το μπέικον και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.

Ρίχνουμε με το ροι λίιιιιγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 
Αυτό ήταν. Δεν έχει άλλο. Τώρα απλά σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για το υπέροχο πιάτο της Μαρίας θα προτείνω τις εξής επιλογές οίνου:
Λόγω των πολλών διαφορετικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί,  έχουμε επιλογές για όλες τις περιπτώσεις.
Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό θα ήταν η μια καλή περίπτωση! 
Για τους φίλους του ροζέ θα επέλεγα ένα ροζέ ξηρό από ξινόμαυρο, που ταιριάζει απίθανα με τα ντοματίνια που έχουν χρησιμοποιηθεί 
και για τους φαν του λευκού θα επέλεγα ένα βαρελάτο chardonnay λευκό ξηρό, που ταιριάζει πολύ καλά με το ζαμπόν και το μπέικον αλλά και τα τυριά.

- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ



Τα είχα κάνει δοκιμαστικά πριν από καιρό και είχα πάρει "ΑΡΙΣΤΑ" από την εκπαιδευτικό της οικογένειας!!
Όταν πρότεινα λοιπόν να τα φτιάξουμε ξανά, μήπως και στείλουμε και κανένα στα καμάρια μας, η πρόταση υπερψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία και μεγάλο ενθουσιασμό!!!!
Δεν πέρασε μια ώρα και μοσχομύρισε ο τόπος.
Στείλαμε τα πακέτα μας, αλλά μια μικρή καβάντζα την κάναμε κι εμείς :)

ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι ταχίνι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κτΣ μέλι
1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
6 (1/2) φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι σουσάμι-μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και τα αρωματικά.
Δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πετύχουμε ζύμη ελαστική που να μη κολλάει.
Στρώνουμε τα ταψιά μας με λαδόκολλα που την αλείφουμε με σησαμέλαιο ή ταχίνι
Πλάθουμε κουλουράκια, τα βουτάμε στο σουσάμι και το μαυροκούκι και τα ψήνουμε στους 160ο C  για 30 με 40 λεπτά
Έχουν απίθανη τραγανή υφή, πλούσιο άρωμα και καταπληκτική γεύση!!!

Δοκιμάστε :)

Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για τα ωραιότατα και νοστιμότατα κουλουράκια με ταχίνι και μέλι δυο υλικά με έντονη γεύση θα πρότεινα ένα λικέρ φουντουκιού ή ένα Σαμιώτικο μοσχάτο γλυκό κρασί, όπως το Νέκταρ.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ


Μπορείς να την γευθείς ως ορεκτικό,(σε ανθρώπινη ποσότητα) ή ως κυρίως γεύμα (σε "γαϊδουρινή" ποσότητα). Εγώ πάντα προτιμώ την δεύτερη εκδοχή:) Είναι από τις σαλάτες που αγαπώ πολύ και ετοιμάζω αρκετά συχνά, ειδικά αν περιμένω φίλους. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία και μέσα σε χρόνο dt σε βγάζει ασπροπρόσωπο!
Πάμε λοιπόν να την ετοιμάσουμε..


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ζυμαρικά όπως σαλικγαράκια ή κοχυλάκια ή καμπανούλες κάτι με όμορφο σχήμα  (διότι είμαστε και τύποι της λεπτομέριας εεε) ???
1 παριζάκι ολόκληρο, κομμένο σε κυβάκια (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σου, όλα ταιριάζουν)
250 gr γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
250 gr gouda τριμμένη 
300 gr μικρά ντοματίνια πλυμμένα καλά και κομμένα στα δυο
300 gr βρασμένο καλαμπόκι
300 gr αρακά 
2 αυγά βρασμένα και κομμένα σε κομματάκια

ΥΛΙΚΑ για την sauce
1 μικρή μαγιονέζα
4 κτ. σπ. κέτσαπ
1 κτ. σπ. μουστάρδα
2 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1/2 κτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πάνω στο πακέτο ΜΑΖΙ με τον αρακά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της sauce και αφήνουμε στην άκρη.

Σουρώνουμε  τα ζυμαρικά και παγώνουμε με κρύο νερό. Δεν τα λαδώνουμε. Δεν χρειάζεται..
Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά μας ΚΑΙ την sauce. Ανακατεύουμε καλά να "λερωθούν" τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε με διαφάνεια και βάζουμε για 30' στο ψυγείο. Αν δεν κρατιέσαι να περιμένεις ένα μισάωρο ακόμα....δεν πειράζει. Μια χαρά τρώγεται και έτσι :)

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε! 
Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Με τη μακαρονοσαλάτα  θα συνδύαζα μια εξωτική σε γεύση Μαλαγουζιά και σαν δεύτερη επιλογή θα πρότεινα ένα ξηρό λευκό Μοσχάτο π.χ. Ψηλές Κορφές  ή Σάμαινα
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ