una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ (δεν έχει καθόλου αυγά) μυρωδάτο και γευστικό κέικ!





food diary FP
Χαίρετε, χαίρετε !
Καλό και γευστικό μήνα για όλους εύχομαι!!
Ημερολόγιο λοιπόν!!!
Η φλασιά (ιδέα) μου είχε έρθει στις αρχές του καλοκαιριού. Μου πήρε …«λίγο» χρόνο μέχρι να καταλήξω στο τελικό format…
Το τελείωσα σήμερα.



koulourakia vanilias3 cucina

Παρέλαβα μόλις χθες τους λοβούς βανίλιας που αγόρασα από το ebay και βάλθηκα να τους χρησιμοποιήσω αμέσως. Είναι εκπληκτικό το άρωμά τους!! Να φανταστείτε, μύριζαν (ευωδίαζαν) έξω από τη συσκευασία τους με εκείνο το φίνο άρωμα που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις βανιλέτες των σούπερ μάρκετς.
Ο πωλητής, μου τις έστειλε σε χειροποίητη εξωτερική συσκευασία, σε πάνινο σακουλάκι, με προστατευτικά καλύμματα πλαστικού εγκλωβισμένου αέρα και σφραγισμένες συσκευασίες εσωτερικά, με ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Οι διευθύνσεις αποστολέα και παραλήπτη ήταν γραμμένες με στυλό.
Η δε τιμή τους για 20 μεγάλους λοβούς και 3 δώρο με τα έξοδα αποστολής : 6,00 €, όταν στην αγορά πουλιούνται 1,50 € / τεμ !!!




koulourakia star trek ready cucina3

Αμυγδαλοπορτοκαλοσταφιδομπισκοτάκια
(φτου σκουλικομυρμηγκότρυπα!)



Στο σπίτι υπάρχει συγκεκριμένο menu ροφημάτων.

Τα πρωινά ροφήματα είναι γάλα και καφές.
Το απογευματινό : τσάι.
Έπρεπε να φτιάξω κάτι που να ταιριάζει με όλα, να είναι νόστιμο, ελαφρύ και πρωτίστως υγιεινό !!!
Μπισκοτάκια με πορτοκάλι σταφίδα και αμύγδαλο, αλλά με λάδι!
Ο κύβος ερρίφθη !! (και μας έκανε και το πάτωμα χάλια)




kimadopita dimitri
Η σημερινή ανάρτηση, είναι αφιερωμένη εξαιρετικά, στο Δημήτρη και στην Αχτίδα του! Έτσι σαν δώρο για τη χθεσινή του γιορτή, με τις ευχές μου για Υγεία και ευτυχία στη ζωή τους!
Είχαν φτιάξει μαζί, ένα πολύ ιδιαίτερο και «νόστιμο» blog, πλουμισμένο από τις στιγμές που μοιράζονται σε ένα αγαπημένο χώρο του σπιτιού τους. Την κουζίνα τους.
«
Οι δυο μας στην...κουζίνα»!
Ο χώρος που φιλοξένησε πολλές προσωπικές τους δημιουργίες, κάποια στιγμή έκλεισε (ελπίζω και εύχομαι, προσωρινά).
Μια μέρα πριν κλείσει, πέρασα και «έκλεψα» μια συνταγή για κιμαδόπιτα.
Την κιμαδόπιτα του Δημήτρη.
Την έφτιαξα λίγες μέρες αργότερα.
Σήμερα εδώ, την παρουσιάζω ξανά στην αυθεντική της έκδοση σε ότι αφορά τα λόγια, αλλά με τις δικές μου φωτογραφίες.
Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για ένα συστατικό που έμαθα ότι βάζει στη ζύμη για το φύλλο. Λεμόνι!! (το είδα αργότερα και σε μια συνταγή της
γαστεροπλήξ)
Μέχρι τότε για το ζυμάρι είχα χρησιμοποιήσει όλα τα διαφανή αλκοολούχα (τσίπουρο, βότκα κλπ) ή ξύδι.
Η μέθοδος επίσης με το λιωμένο βούτυρο και τα πιάτα με τα φύλλα στο ψυγείο! (Διαβάστε παρακάτω)
Το αποτέλεσμα με τη συνταγή του, ήταν καταπληκτικό!!
Χρόνια σου πολλά Δημήτρη!!




kiounefe300_cucina
Υλικά
1/2 κιλό Κανταΐφι.
150 γρ. Βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κτσ ζάχαρη άχνη
400 γρ. τυρί κρέμα
1 κρέμα γάλακτος
1 βανίλια

ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη.
Χυμό λεμονιού.



stuff_chicken_dueto_cucina
Υλικά
1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό
1 κτσ βούτυρο
Το συκωτάκι του κοτόπουλου
2 κτσ κουκουνάρι
¾ φλιτζάνι ρύζι
Μαϊντανό - Μάραθο ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί ΛΕΛΟΥΔΑ
Αλάτι – πιπέρι
Καρίνο
Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κτγ κάρυ

Σος (2 κτσ μέλι 1κτσ μουστάρδα λάδι)






Λιτό, θρεπτικό, πεντανόστιμο, εύκολο φαγάκι, που το απολαμβάνουμε με τα μάτια κλειστά!




Με το Φθινόπωρο στο 2ο σταθμό του (Οκτώβρης από χθες – καλό μας μήνα), την αγορά πλούσια ακόμα σε φρούτα όψιμα καλοκαιρινά, το μάτι πέφτει σε κάτι μήλα κατακόκκινα.
Με καταγωγή την ορεινή Κορινθία, έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους επανειλημμένως κατά το παρελθόν και έχουν αφήσει σε μένα τουλάχιστον τις καλύτερες εντυπώσεις.
Είναι μυρωδάτα, τραγανά, γευστικά και χυμώδη.
Αυτά λοιπόν θα διαλέξω, για να φτιάξω μια μηλόπιτα Φθινοπωρινή.




tiramisu3_cucina
ΓΙΑ 6 ΠΟΤΗΡΙΑ

Υλικά
200 γρ τυρί Mascarpone
200 γρ κρέμα γάλακτος
80 γρ ζάχαρη άχνη
24 μπισκότα savoiardi (βλ. σχόλιο FoodJunkie)
6 φλιτζάνια καφέ espresso
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα



kokkinisto1UC
Υλικά
1,200 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι) σε μικρές μερίδες
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «ΕΛΙΑ»
2 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 μεσαία κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα μικρά
¼ κιλό φρέσκα μικρά μανιτάρια
1 πράσινη πιπεριά
1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κούπα κρασί NECTAR SAMOS
1 φύλλο δάφνης
1 κτγ ζάχαρη
1 κτσ αλεύρι
1 κούπα ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά



Καμπούσικη συνταγή, από τα χεράκια της Τώνιας



Γράφει η Τώνια :





ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό νουα σε δίχτυ
3 μεγάλες πατάτες
λίγο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα πικάντικη
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες και κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
καρύκευμα για χοιρινό
ρίγανη
δενδρολίβανο
μουστάρδα
κρασί SAMOS VIN DOUX
λεμόνι
λάδι




Η συνταγή είχε αναρτηθεί πριν από 2 χρόνια στο ΜΠΑΛΟ, με "δανεική" φωτό!
Ήρθε η ώρα να επανορθώσω!!




Καλημέρα και καλώς σας βρίσκω ξανά! Γύρισα με μια τεράστια διάθεση για δημιουργικές αναρτήσεις. Φευ...
Η φωτιά, η μαλακία και τα καμένα μυαλά κάποιων ηλίθιων εγκληματιών, μου μαύρισαν την ψυχή. Πάει η όρεξη περίπατο.
Το γαλάζιο του ουρανού σήμερα, επανέφερε λίγο τη διάθεση και μπήκα δειλά δειλά, στη διαδικασία του
« να ‘μαστε πάλι εδώ Αντρέα»!!




Ένα καλοκαιρινό πιάτο για μερακλήδες!!
Ρολλά μελιτζάνας μπορούμε να φτιάξουμε με διαφορετική γέμιση όπως : μοτσαρέλα, κεφτεδάκια, κρέας κοκκινιστό, ανθότυρο κλπ.
Η σημερινή εκδοχή είναι ένα πιάτο, με υλικά που συνήθως διαθέτει το ψυγείο μας.




ΥΛΙΚΑ
2 στήθη κοτόπουλο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
200 γρ. μπέικον
λίγο λάδι
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο «Άρκευθος» (
Στην αγορά της Καλλιθέας)
Πίττες Κυπριακές (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)
Μουστάρδα
Μαγιονέζα light
Ντοματάκια ψιλοκομμένα




ΥΛΙΚΑ
6 μέτριες ντομάτες
4 πιπεριές Μακεδονίας
1 φλιτζάνι λάδι
10 κλωνιά μαϊντανό
½ φλ. χυμό ντομάτας
10 κ.τ.σ. κοφτές ρύζι
1 κ.τ.γ. δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
1 ½ κ.τ.σ. γαλέτα τριμμένη
αλάτι – πιπέρι




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΤΑΡΤΑ

350 βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
7 γραμμάρια αλάτι
2 ασπράδια αυγών
3 κούπες αλεύρι
βανίλια
ξύσμα ενός λεμονιού





Τη συνταγή είχε υποβάλει παλιότερα στο
Greek Masa η Ζωή .
Την έχω υιοθετήσει πλήρως και τη φτιάχνω ανελλιπώς!!
Υλικά:
* 2/3 κουτί περίπου λαζάνια μεγάλα ορθογώνια
* 500 gr κιμάς μοσχαρίσιοs
* 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1-2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
* Μανιτάρια σε φέτες
* Ελαιόλαδο
* 1 κούπα του τσαγιού SAMOS NECTAR
* Αλάτι
* Πιπέρι
* 3-4 ντομάτες στον τρίφτη
* 2 κτγ πελτέ ντομάτας
* 1 κτγ corn flour
* 1 κουτί κρέμα γάλακτος
* Παρμεζάνα τριμμένη (έβαλα τριμμένο ανθότυρο Κρήτης)
* Κεφαλοτύρι τριμμένο
* 6 φέτες τυρί gouda




ΥΛΙΚΑ

- 400 g φύλλο κρούστα
- 250 γραμμάρια ανθότυρο
- 2 κουτιά τυρί κρέμα light
- 100 γραμμάρια φέτα
- 2 κτγ τριμμένο δυόσμο
- πιπέρι
- 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος light
- 5 αυγά
- 1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
- λιωμένο βούτυρο



με ντοματάκια πατάτες και θυμάρι...!

Υλικά
1 κοτόπουλο καθαρισμένο και πλυμένο
8 ώριμες μικρές ντομάτες
4 μικρές πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 κ.τ.σ. ξερό θυμάρι
½ φλιτζ. Ελαιόλαδο «Ελιά» ΜΑΡΚΟΥ
½ φλιτζ. Λευκό ξηρό κρασί GOLDEN SAMENA
Χοντρό θαλασσινό αλάτι

Μισό λεμόνι

Επί τω έργω

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C . Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το τρίβουμε με το λεμόνι κομμένο στη μέση.
Το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα.
Προσθέτουμε τις πατατούλες και τις ντομάτες κομμένες στα 4, τις σκελίδες από το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κρασί και το θυμάρι.

Βάζουμε το κρασί να κρυώνει στο ψυγείο!!
Αλατίζουμε και σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Για να πάρει το ακαταμάχητο μπρονζέ χρώμα, τα τελευταία 20 λεπτά το αφήνουμε να ψήνεται ξεσκέπαστο.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε τις λαχταριστές μερίδες.

Γεμίζουμε τα ποτήρια με το δροσερό κρασί και συνοδεύουμε με αυτό το πιάτο μας.
Στην υγειά μας βρε παιδιά!




ΥΛΙΚΑ
500γρ. αλεύρι γοχ
1 φακελάκι baking powder
1 πακέτο μαργαρίνη ή 250 γρ βούτυρο*
1 βανίλια
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 αυγό
ελάχιστο αλάτι
1κ.σ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Βούτυρο και τριμμένη φρυγανιά για τα ταψάκια
6 κ. σ. Μαρμελάδα Φράουλα
Φρέσκες φράουλες τεμαχισμένες

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι , και τη μαργαρίνη (* ή βούτυρο) κομμένη σε κομματάκια. Δουλεύουμε για λίγο με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει το αλεύρι σαν τρίματα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη μας γίνεται απαλή και μαλακιά.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά 2 ταψάκια διαμέτρου 26 εκατοστών.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2.
Με τα 2/3 κάθε κομματιού ανοίγουμε χοντρό φύλλο και το στρώνουμε στα ταψάκια.
Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και απλώνουμε μια στρώση σε κάθε φύλλο.



Σκορπίζουμε από πάνω τα κομμάτια από τις φρέσκιες φράουλες.
Πλάθουμε λεπτά κορδονάκια πάχους 1 εκατοστού με την ζύμη που περίσσεψε και τα στρώνουμε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα.

Ψήνουμε στους 165-180 βαθμούς με αέρα για 45 περίπου λεπτά.




* η αντικατάσταση της μαργαρίνης με βούτυρο προέκυψε μετά το σχόλιο της Δέσποινας. Πράγματι το βούτυρο κάνει τη ζύμη πιο "μπισκοτέ" και έχει σαφώς πιο ελκυστικό άρωμα :)



ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι
300 ml νερό
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. νιφάδες πουρέ πατάτας
1 κ.τ.γ. αλάτι
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
2 κ.τ.γ. μαγιά σκόνη
Για τη σάλτσα
Ώριμες τομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη

Επί τω έργω

Ξεκινάμε τη διαδικασία 12 – 24 ώρες νωρίτερα !!! Είναι γνωστό άλλωστε ότι των φρονίμων τα παιδιά…

Ρίχνουμε και μια κλεφτή ματιά στο παρακάτω βιντεάκι!! Πολύ διαφωτιστικό:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον πουρέ και το λάδι. Ρίχνουμε το νερό και το δουλεύουμε λίγο με το χέρι.
Το ζυμάρι που προκύπτει το βάζουμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων, αφήνουμε κενό χώρο, δένουμε καλά το άνοιγμα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
1 ώρα πριν συντελεστεί η ιεροτελεστία, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με αλευρωμένα χέρια επίσης, τη χωρίζουμε στα 2. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι πιέζοντάς το λίγο με τις παλάμες μας και το διπλώνουμε σαν φακελάκι.
Τα αφήνουμε γύρω στα 20 λεπτά να πάρουν λίγο πάνω τους.
Λαδώνουμε 2 ταψιά πίτσας (γύρω στα 30 cm) και βάζουμε μέσα τα κομμάτια της ζύμης.
Με ελαφρά πίεση, κυρίως με τους καρπούς και τα ακροδάχτυλα παρατηρούμε ότι η ζύμη πολύ εύκολα καλύπτει τη λαδωμένη επιφάνεια του ταψιού.

Τα αφήνουμε για λίγο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρια ώριμες τομάτες αναμιγνύονται στο multi με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Ready!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία του.
Απλώνουμε τη σάλτσα στην επιφάνεια της ζύμης.
Καλύπτουμε τη σάλτσα με τριμμένη μοτσαρέλλα
Εδώ τώρα το λόγο έχει η «επιστήμη»!! Τα γούστα πολλά και περί ορέξεως…
Από τα κλασσικά ζαμπόν, γαλοπούλα, μανιτάρια, πιπεριά κλπ έως περισσεύματα άλλων μαγειρεμάτων που μας βρίσκονται στο ψυγείο.
Τοποθετούμε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και αρχίζουμε να μετράμε μέχρι το 10 (σε λεπτά της ώρας)!!
Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τις παγωμένες μπύρες και απολαμβάνουμε.




Καλή όρεξη!!



Αν έχεις χρόνο διάβαινε!!

Υλικά
500 γρ αλεύρι δυνατό
275 γρ νερό χλιαρό
25 g βουτύρου λειωμένο
8 γραμμάρια αλάτι
60 g ζάχαρη
20 γραμμάρια νωπής μαγιάς (1/2 κύβος έτσι Κική;)

250 g βούτυρο
1 αυγό για επάλειψη

Επί τω έργω
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ εκτός από το βούτυρο, που το βάζουμε στα μισά του ζυμώματος. Ζυμώνουμε συνολικά για περίπου 20 λεπτά, έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική. Την τοποθετούμε αμέσως στο ψυγείο, καλυμμένη με διαφανές σε διπλή στρώση, για περίπου 6 ώρες, στους 4 ° / 5 ° C.
Οι φωτογραφίες ίσως αποδώσουν καλύτερα το σενάριο.
Τοποθετούμε το τούβλο με το βούτυρο σε πλαστική μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων και το αρχίζουμε «στο ξύλο» με τον πλάστη μέχρι να απλωθεί καλά.
Με τον πλάστη ανοίγουμε και τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 1 / 2 cm. Το φιλμ του βουτύρου, πρέπει να καλύπτει περίπου τα 2/3 της ζύμης.
Τοποθετούμε το βούτυρο πάνω στη ζύμη και τη διπλώνουμε σε φάκελο.
«Σφραγίζουμε» τα πλαϊνά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.
Ο φάκελος μπαίνει σε «προστασία» μεμβράνης και τοποθετείται στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Μετά την πάροδο του απαιτούμενου χρόνου, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια της δίνουμε πάλι το γνωστό μακρόστενο σχήμα, με τη βοήθεια του πλάστη.
Διπλώνουμε πάλι σε σχήμα «φακελάκι», σφραγίζουμε, τυλίγουμε με μεμβράνη και ξανά στο ψυγείο για άλλα 40 λεπτά.!!
Τρίτη και φαρμακερή : βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο… ξανά στο ψυγείο για άλλα 40 λεπτά.!!
Όταν τώρα τη βγάλουμε έξω για τελευταία φορά, της δίνουμε το γνωστό σχήμα και παίρνουμε την εκδίκηση μας!! Με το εργαλείο της πίτσας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Εμένα μου βγήκαν 12.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε περίπου 1cm τη βάση του τριγώνου στη μέση της και ανοίγουμε αριστερά δεξιά τα δύο μέλη.
Ξεκινάμε το δίπλωμα από τη βάση προς την κορυφή. Μόλις πάρουμε την πρώτη στροφή, με το ένα χέρι κρατάμε σταθερά τη διπλωμένη ζύμη και με το άλλο τραβάμε την κορυφή να τεντώσει.
Τυλίγουμε χαλαρά μέχρι να πετύχουμε το γνωστό σχήμα.
Αν θέλουμε, πριν ξεκινήσουμε το τύλιγμα, τοποθετούμε στη βάση 1 κτγ μαρμελάδα ή μια ράβδο σοκολάτα κουβερτούρα.
Εδώ έχουμε δυο επιλογές :
1. Αν δε θέλουμε να τα ψήσουμε όλα μαζί, βάζουμε τα τυλιγμένα κομμάτια ζύμης στον καταψύκτη και όταν μας έρθει η όρεξη για κρουασάν, τα βγάζουμε 6 ώρες νωρίτερα και τα ψήνουμε!!!
2. Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κομμάτια ζύμης σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα «ξεχνάμε» για 1,5 έως 2,5 ώρες.Όταν διαπιστώσουμε ότι έχει αυξηθεί αρκετά ο όγκος τους, τα αλείφουμε με κρόκο διαλυμένο σε λίγο γάλα και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 5-6 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρουν ένα ελκυστικό γοητευτικό χρώμα.Ήρθε επιτέλους η ώρα της απόλαυσης.
Γεμίζουμε ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ και δαγκώνουμε την τραγανή ζύμη.
Oh My God που λέει και η φίλη μου η Τία!!!!!!!!!!!!!!!



Η ιδέα προήλθε πάλι από τη Gabriela μόνο που δεν ακολούθησα επακριβώς τη συνταγή της ζύμης και της γέμισης.
Ήθελα να φτιάξω κάτι με μήλο, πέρα από τις μηλόπιτες και τα μηλοπιτάκια.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!
Πρώτες ύλες
Για το ζυμάρι
- 500 g αλεύρι γοχ
- 1 κτγ αλάτι
- 4 κτσ ζάχαρη
- 90 g βούτυρο λιωμένο
- 120 ml γάλα ζεστό
- 1 κύβο νωπής μαγιάς (42 gr)
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- 1 τζούρα κονιάκ


Για τη γέμιση
- 1 πράσινο μήλο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 χούφτα καρύδι χοντροκομμένο
- 1 χούφτα σταφύδα μαύρη
- λίγη κανέλα
- λίγη ζάχαρη

Επί τω έργω
Για τη ζύμη κάνουμε «πάνω-κάτω» ότι και για τα brioche.
Ήτοι : Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κτσ ζάχαρη για να ενεργήσει γρήγορα η ζύμωση και 1/2 κούπα από το αλεύρι. Με ένα μεγάλο πιρούνι αναμιγνύουμε τα υλικά και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει. Όλη η διαδικασία δε θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και τα αρωματικά μας.Μόλις φουσκώσει το «προζύμι», το ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και οι γάντζοι αρχίζουν το «δούλεμα» σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το άλλο μείγμα, των αυγών. Το «δούλεμα» συνεχίζεται χαλαρά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο φρέσκο βούτυρο. Σταματάμε τη μηχανική υποστήριξη και βάζουμε λίγο …χέρι στο ζυμάρι.
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο από το ζυμάρι σταματάμε τις μαλάξεις.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε καμιά ωρίτσα περίπου.
Όταν έχει πάρει επάνω της για τα καλά, την ξεσκεπάζουμε και τη ζουλάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε στη μέση.
Το ένα κομμάτι το χωρίζουμε σε 6 μικρότερα (τόσες θήκες είχα !!!). Έχουμε αναμείξει και τα υλικά της γέμισης και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου.Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τις παλάμες μας σε χοντρές πιτούλες και βάζουμε στη μέση τους μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε απ όλες τις πλευρές με τα δάχτυλα μας για να εγκλωβιστεί καλά η γέμιση και την ξαναπιέζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, για να ανοίξει πάλι και να πάρει ένα μακρόστενο σχήμα.
Με το εργαλείο της πίτσας, χαράσσουμε 2-3 αυλάκια κατά μήκος.
Το αυλακωμένο ζυμάρι στη συνέχεια το στρίβουμε και ενώνουμε τις άκρες του.
Το τοποθετούμε μέσα στη θήκη και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα.
Στο άλλο μισό της ζύμης συμπεριφερόμαστε αναλόγως, αλλά σε «μία ενότητα».
Αυτό το τοποθέτησα στριμμένο σε μια μακρόστενη θήκη για κέικ πάνω σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε τις ζύμες να πάρουν τον αέρα τους (~30’) και αφού ανέβουν λίγο «ψυχολογικά», τις αλείφουμε με διάλυμα κρόκου και γάλακτος!! Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Εισάγουμε όλες τις θήκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C και περιμένουμε το «θαύμα»!!
Στο μισάωρο όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και το θέαμα μας καταπλήσσει.
Γευστικά, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.
Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε μια γεύση αφού τα αρώματα του μήλου, της κανέλας και του πορτοκαλιού προσπαθούν να υπερισχύσουν, το καθένα για πάρτη του.
Ο συνδυασμός τους και η «τσουρεκοειδής» υφή της ψημένης ζύμης κάνουν το τελικό αποτέλεσμα συναρπαστικό.
Εύκολα, γρήγορα και γευστικά.