Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και ουίσκι Bourbon


Συνειδητοποίησα με μεγάλη μου έκπληξη, οτι η "σούπερ ντούπερ" πετυχημένη συνταγή που έχω για τα μελομακάρονα μου τα τελευταία 10 χρόνια, έλειπε από τα πλατό του una cucina.

Θέλοντας να ... επανορθώσω, ετοίμασα 2 δόσεις για να νιώσω σε όλο του το μεγαλείο τον "ίλιγγο" της γεύσης και ανέβασα τη συνταγή πάραυτα!!

Πάμε να τα φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
2 κούπες παρθένο extra ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 κούπα ουίσκι bourbon
1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκ. σόδα
1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κιλό αλεύρι
150 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
1/2 πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα
150 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο - τρίμμα
150 γρ. καρύδι - τρίμμα
λίγο κανελογαρύφαλλο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε την σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το bourbon, το ξύσμα, το μπέϊκιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Σιγά - σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα, γιατί θα γίνουν σφιχτά.
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170oC στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.

Πλάθουμε σε μικρό οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.

Με τη μύτη ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε την επιφάνειά τους σχηματίζουμε ανάγλυφο.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρυσαφί χρώμα.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και ανακατεύουμε για να διαλυθούν και να αρωματιστούν.

Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Βουτάμε τα μελομακάρονα για μισό λεπτό στο σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε άλλο τόσο και τα βγάζουμε.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο  αμύγδαλο και καρύδι.


Καλή επιτυχία!!

Καλές Γιορτές για σας και τους αγαπημένους σας ανθρώπους!!

Τα υλικά και οι δοσολογίες τους βασίζονται στην παλιά συνταγή της κυρίας Dinas K. Sparti (βλ. συνταγή)

Tip1 Τα μελομακάρονα διατηρούνται άψογα σκεπασμένα (για να μην τραβάνε υγρασία) σε τάπερ ή στην πιατέλα καλυμμένα με μεμβράνη!

Tip2 To Bourbon Whisky αντικατέστησε επάξια 1/2 κούπα "κονιάκ" και "χρωμάτισε" ιδιαίτερα ευχάριστα την τελική γεύση!!

Tip3 Το τρίμμα φλούδας λεμονιού είναι must!


4 σχόλια:

  1. Ξάδερφε, βάλε και κανα τηλέφωνο για παραγγελίες... έτσι για να νιώσουμε αυτόν τον "ίλιγγο" της γεύσης...

    Καλοφάγωτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ μπέρμπον πρεπει να ειναι ενδιαφερουσα προσθηκη στα μελομακάρονα!
    Καλοφάγωτα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια έψαχνα συνταγή για μελομακάρονα σιμιγδαλιου... Το απόγευμα θα τα μελωσω, σαν μπισκότα, προς το παρόν, όμως είναι φανταστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν