Οκτωβρίου 2013 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Κουλουράκια αμυγδάλου


Είναι τραγανά!
Είναι αρωματικά!
Είναι γευστικά!
Είναι υπέροχα!
Είναι με τη συνταγή της μαμάς!!

ΥΛΙΚΑ
4 - 5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
½ κτγ σόδα μαγειρική
1 χούφτα αμυγδαλόψιχα καβουρντισμένη & αλεσμένη
1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα χυμό πορτοκάλι
½ λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
1 βανίλια (κάψουλα)
2 κτΣ κονιάκ
2 κτΣ ζάχαρη καστανή



ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα αλέθουμε στο multi. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια, το χυμό από το πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε το αμύγδαλο και σταδιακά όλο το μείγμα από το αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα για λίγο ακόμα, έτσι ώστε να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170 - 180οC.
Σε ένα ρηχό σκεύος σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
Κλείνουμε στην παλάμη μας μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε επιθυμητό σχήμα.
Τα βουτάμε στην καστανή ζάχαρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.



Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο τον αέρα τους και δοκιμάζουμε.

Σαρδέλες μαρινάτες

συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου από το COOK BOX

 

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. σαρδέλα 
150 ml. ελαιόλαδο
3 κ.τ.γ. μουστάρδα
11/2 κ.τ.γ. μέλι 
1/4 λεμόνι το χυμό του
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2  κ.τ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2  κούπα φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες ως εξής: 

Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα. 

Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια. 

Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.

Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
(αρχικό κείμενο)



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας. 
Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. 
Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση. 
Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.

Η συνταγή του COOK BOX περιλαμβάνει στο πασπάλισμα και κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο που δεν είχα όμως ...


Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες, και τις σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Τόσο η ακριβής περιγραφή της διαδικασίας όσο και το τελικό αποτέλεσμα, με αποζημίωσαν για τη μισή ώρα ορθοστασία μπροστά στο νεροχύτη για το φιλετάρισμα.
  • Επειδή έκανα το "λάθος" και τις άπλωσα στο ταψί ανάσκελα, τα 5 τελευταία λεπτά του ψησίματος, τις σκέπασα με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να μην "αρπάξουν". 
Το εξαιρετικό αυτό φαγητό, συνοδεύτηκε άψογα με φρέσκες τηγανιτές πατάτες Ορεστιάδος, ντοματοσαλάτα, και μια άψογη ρετσίνα.