Μαρτίου 2012 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Μηλόπιτα νηστίσιμη


Νηστεύεις δεν νηστεύεις..θα σου συνιστούσα να την δοκιμάσεις.
Η ζύμη είναι ιδιαίτερα αφράτη και extra μυρωδάτη παρόλο που δεν έχει ούτε βούτυρο, ούτε γάλα ούτε καν ζάχαρη :)
Έγινε ανάρπαστη εν μια νυκτί! Η δόση της ζύμης μου βγήκε περισσότερη απ΄οτι χρειαζόμουν και έτσι  έφτιαξα και μικρά ατομικά μηλιπιτάκια. Πάρτι πάλι στο γραφείο και στο σχολείο!!


ΥΛΙΚΑ για την ζύμη
600 gr αλεύρι μπλέ
150 gr σπορέλαιο
150 gr ελαιόλαδο
300 gr φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1/2 κτ.γλ. κανέλα
2 κοφτά κτ.γλ. μπεικιν

ΥΛΙΚΑ για την γέμιση
3 μεγάλα κόκκινα μήλα
50 gr μαύρη ζάχαρη
50gr σταφίδες
100gr χοντροκομμένα καρύδια
1/2 κτ. γλ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια. Εναλλακτικά μπορούμε να χτυπήσουμε τα υλικά στο μίξερ με το "φτερό". Εγώ το έκανα με το χέρι... Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα 8. Τα πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου και επάνω της τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 cm.

Ανοίγουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλάγια απο το τσέρκι. Τοποθετούμε τα μήλα στο κέντρο και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο κόβοντας τα περισσευούμενα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει (περίπου 25'). 
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Σημ: η συνταγή είναι από τον κ. Σ. Παρλιάρο

Μπακαλιάρος πλακί μετά μουσικής

Μέρες που είναι είπα να βάλω κι ένα επετειακό πιάτο!!
Παραδοσιακά στο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, υπήρχε πάντα μπακαλιάρος παστός τηγανιτός μετά σκορδαλέας.
Εγώ όμως περίμενα πως και πως, να βγάλει η πεθερά μου από το φούρνο το πιατάκι μου με το πλακί…. Γευστική απογείωση!!!! Αυτό θα φτιάξω και για τη φετινή «παρέλαση»
Προσωπικά επειδή είμαι λίγο τεμπελάκος, δε μπαίνω στη διαδικασία του ξαρμυρίσματος και προτιμώ κατεψυγμένα ξαρμυρισμένα φιλέτα, για τα οποία η μόνη μου φροντίδα περιορίζεται απλά στο ξεπάγωμα :)
Σε περίπτωση που είστε παραδοσιακοί τύποι και προτιμάτε τον παστό μπακαλιάρο, ζητήστε να σας κόψουν το "φύλλο" σε μεγάλα κομμάτια και ν' αφαιρέσουν την ουρά και τα πτερύγια.
Τον βάζετε να μείνει στο νερό για 8-10 ώρες, αλλάζοντας το ενδιάμεσα 5 φορές.
Αφήνετε τα κομμάτια να στραγγίσουν καλά και ετοιμάζετε το φαγητό σύμφωνα με τη συνταγή.
Θα χρειαστούμε λοιπόν:

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο  κατεψυγμένο-ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
2 κτΣ ξύδι από κρασί
1 ποτηράκι μοσχάτο Σαμιώτικο λιαστό κρασί
½ κιλό ώριμες ντομάτες
1 κτγ πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεπαγώνουμε το μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το σκόρδο (σκόνη) και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το χυμό και τον πελτέ.
Τελειώνοντας ρίχνουμε το αλατοπίπερο («κράτει» στο αλάτι), το μαϊντανό και το φύλλο της δάφνης.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις αφήνουμε να πάρουν το μπάνιο τους σε νεράκι κρύο.
Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το μπακαλιάρο και τις φρεσκομπανιαρισμένες πατάτες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.

Καλή όρεξη και καλή παρέλαση!!!

Στο "ράδιο" ο Μανώλης Μητσιάς, τραγουδάει τον Τσάμικο του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι!!

Σταφιδόπιτα νηστήσιμη, με παρθένο ελαιόλαδο

Η «κυρά σαρακοστή» στα φόρτε της και πολλοί από μας είτε για λόγους παράδοσης, είτε θρησκείας, είτε αποτοξίνωσης ακόμα, στρεφόμαστε σε συνταγές με αγνά υλικά και γεύσεις που ξυπνούν μέσα μας γευστικές αναμνήσεις.
Οι συνταγές γλυκισμάτων με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, πρωταγωνιστεί στις κουζίνες ολόκληρης της Ελλάδας και ιδιαίτερα της επαρχίας. Οι φίνες μυρωδιές περιπλέκονται με τα αρώματα της Άνοιξης και μας προετοιμάζουν ψυχικά για το Πάσχα που έρχεται.
Η σταφιδόπιτα είναι από τα πλέον αγαπητά γλυκίσματα της οικογένειάς μας και αυτή εδώ η εκδοχή από τις πιο πετυχημένες.


ΥΛΙΚΑ
3/4 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό
χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια
1 κτγ σόδα
τρίμα φλούδας από 1 πορτοκάλι ή 1 κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι 
2 κτΣ μοσχάτο σαμιώτικο κρασί (ή κονιάκ, ή σούμα)
1 κούπα ζάχαρη
1 κτγ κανέλα
½ κτγ γαρύφαλλο κοπανισμένο
½ κτγ τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κιλό αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κούπα σταφίδα

σουσάμι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε το ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να έχει ήπια γεύση, μιας και είναι από τους πρωταγωνιστές του «έργου». Σε κάθε άλλη περίπτωση το αραιώνουμε με αραβοσιτέλαιο (2 μέρη ελαιόλαδο / 1 μέρος αραβοσιτέλαιο).
Αδειάζουμε και τη ζάχαρη και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι σας κάνοντας περιστροφικές κινήσεις για 5 λεπτά περίπου. Αν μας φαίνεται κουραστικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο αναδευτήρα («σύρμα») ανακατεύοντας στο μισό χρόνο!!
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το λιαστό κρασί, τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, το εκχύλισμα και «χτυπάμε» λίγο ακόμα όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Αφήνουμε για το τέλος τις σταφίδες. Αν πρόκειται για επεξεργασμένες σταφίδες του εμπορίου τις αλευρώνουμε με λίγη ποσότητα από το αλεύρι μας και τις ρίχνουμε στο μπολ. Αν είναι «σπιτικιές» που ίσως είναι λίγο πιο σκληρές, τις προετοιμάζουμε κόβοντάς τες είτε με μαχαίρι, είτε στο μύλο ή τις «βαφτίζουμε» λίγη ώρα νωρίτερα σε ποτό ίδιο με αυτό που σκοπεύουμε να προσθέσουμε (κρασί, κονιάκ  κλπ), προκειμένου να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. 
Τις αλευρώνουμε και τις ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε λίγο περιστροφικά για να πάνε παντού.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι (20x25) και αδειάζουμε το υλικό μας.
Λίγο πριν το φουρνίσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, παίρνουμε λίγο νεράκι με ένα κουτάλι της σούπας και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος. Έτσι θα κάνει καλύτερη κρούστα.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα ή ακόμα καλύτερα το … «ξεχνάμε» μέχρι να κρυώσει ο φούρνος!!
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αν κρατιόμαστε) και κόβουμε σε κομμάτια.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Πορτοκάλι.Φρούτο εποχής. Ζουμερό, γλυκό, μυρωδάτο, γεμάτο βιταμίνες. Φρούτο κυρίαρχο μιας και αφού μπει σε μια συνταγή, αμέσως κάνει αισθητή την παρουσία του. Το άρωμα του δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο. Δένει τόσο πολύ με την σοκολάτα στην ζαχαροπλαστική, όσο με το μέλι στην μαγειρική δημιουργώντας γλυκόξινες σάλτσες που απογειώνουν ένα απλό φιλέτο κοτόπουλου ή ένα ψαρονέφρι χοιρινού.
Φρούτο μοναδικής διατροφικής αξίας καθώς μελέτες έχουν δείξει πως με την κατανάλωση ενός και μόνο πορτοκαλιού την ημέρα, μειώνονται οι κίνδυνοι καρκίνων στομάχου, λάρυγγα, στόματος αλλά ακόμα και ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων!!
Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα γλυκάκι με βάση το πορτοκάλι( να γλυτώσουμε και απο το εγκεφαλικό που είναι προ των πυλών) :)
Η συνταγή είναι αγαπημένη και χιλιοδοκιμασμένη.

ΥΛΙΚΑ
1/2 kg φύλλο κρούστας
4 αυγά
1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ. καλαμποκέλαιο
1 γιαούρτι
1 βανίλια
1 κτ. γλ μπέικιν
1/2 ποτήρι νερού φλούδα πορτοκαλιού (στο multi)

ΣΙΡΟΠΙ
1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ νερό
1 πτ. νρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 3' περίπου. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι την βανίλια και το μπέικιν. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια μαριζ. 
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί, σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε από την μεγάλη (φαρδιά) πλευρά του ταψιού. Τα βάζουμε σουρωμένα το ένα πλάι στο άλλο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα. Τέλος περιχύνουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό για 5' και περιχύνουμε με καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο!

Γλυκές καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλους :))