Φεβρουαρίου 2011 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ για να συνοδέψετε τα ψητά σας!!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και είμαστε στην μέση των αποκριών!! Η μέρα προστάζει κάρβουνα, τζάκια, φούρνο, ή ταβέρνα αλλά σίγουρα καλή διάθεση και καλή παρέα. Προτείνω λοιπόν ένα συνοδευτικό για ότι κι αν ψήσετε απόψε, ( αν ψήσετε σπίτι ), το οποίο είναι εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο. Εγώ το συνόδεψα με ψητά φιλετάκια κοτόπουλου.
Πάμε να το ετοιμάσουμε...

Γκιοζλεμέ - Gözleme

Gözleme είναι μια πολύ γευστική παραδοσιακή τουρκική χειροποίητη πίτα. Το ζυμάρι ανοίγεται σε πολύ λεπτό φύλλο, γεμίζεται με διάφορα απλά υλικά και ψήνεται (παραδοσιακά), πάνω σε SAC. 
SAJ ή SAC, είναι ένα θολωτό μεταλικό σκεύος, που χρησιμοποιείται για να ψήνουν ψωμί. Τοποθετείται πάνω στη φωτιά, και η ζύμη ψήνεται πάνω σ’ αυτό.
Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Goz που σημαίνει μάτι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη πετάει «μάτια» (φουσκάλες) ξεροψημένα.
Ανάλογα με τη γέμιση ο Gözleme μπορεί να είναι:
ispanakli = με σπανάκι
karisik = ανάμεικτος με «απ’ όλα»
kasar peynirli = με κασέρι ή άλλο τυρί κίτρινο από γάλα αγελαδινό
katmer = σκέτο
kiymali = με αρνίσιο κιμά
patatesli = με πουρέ πατάτας
peynirli = με τυρί φέτα
«Ακούστε» και την άποψη του Αγγελή:

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Να φάμε και κανένα όσπριο! 
Πολύ στον μεζέ το'χουμε ρίξει τελευταία. 
Βέβαια και το συγκεκριμένο όσπριο το χει το μεζεδάκι του..αλλά το'χει μέσα!! 
Αμ τί νομίζατε? Απλές φακές θα τρώγαμε?? 
Αμ δε!

ΜΠΙΣΚΟΤΑ "Follow Your Heart!"

Μπισκότα καρδούλες, με γέμιση κρέμα
Είχε προηγηθεί μια καταπληκτική Κυριακάτικη εκδρομή με γεύμα πάνω στην ακρογιαλιά κι έναν ήλιο να βουτάει στη θάλασσα το δειλινό και να βάφει τα ήσυχα νερά, με χίλια χρώματα.
Αυτή την αίσθηση θέλησα να μεταφέρω αργότερα στην κουζίνα μου. Ένα μαλακό μπισκότο, με όχι έντονη γλύκα, που να βρίσκει αυτό που του λείπει, εκεί που η δαγκωματιά φτάνει στο τέρμα της και η κρέμα ξεχειλίζει στο στόμα και σκορπά δροσιά, γλύκα και 1000 αρώματα..!!

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ





Βρε μαμά.....θα φτιάξεις καμιά πιτούλα να πάρω και στο σχολείο?? Πιτούλα "αληθινή"...ξέρεις εσύ!!!
Αμέεεε...το συζητάς??
Και αποστολή εξετελέσθη άμεσα!! Η συνταγή που ακολουθεί είναι για ένα μεσαίο ταψάκι. Για μεγαλύτερο προσαρμόζετε τα υλικά αναλόγως.

2011_Η πίτα μας!!

Η ιδέα για την κοπή της πίτας μας, προέκυψε ξαφνικά και απ ότι έδειξε ήταν ...πολύ καλή!!
Από μόνη της φυσικά, δε θα μπορούσε να έχει την παραμικρή τύχη, αν δε βρίσκονταν άνθρωποι να την υποστηρίξουν.
Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, να μαζευτούν τόσα άτομα, σχετικά άγνωστα μεταξύ τους, γύρω από ένα (…εεε, τρία) τραπέζι, να δέσουν σαν παρέα και να απογειώσουν τη βραδιά με το κέφι τους και τη ζωντάνια τους! 

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Ενα μεζεδάκι ιδανικό για κρασάκι ή μπυρίτσα. Αναλλόγως τις προτιμήσεις:) Με  όλα ταιριάζει το ίδιο πάντως!
Είναι εύκολο και πολύ χορταστικό.

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ - Lahmacun - Lahmaǰun

Καλημέρα σας και καλό μήνα!! 
Για την αλήθεια του πράγματος, άλλη ανάρτηση είχα σκοπό να κάνω σήμερα, ξεκινώντας το αφιέρωμά μου στα «δάνεια» -συνταγές που αγάπησα μέσα από τις δικές σας αναρτήσεις-, αλλά ήταν τόσο μεγάλο …το «ζόρι» που τράβηξα μ’ αυτή τη συνταγή, αλλά και τόσο μεγάλη η απόλαυση στο τέλος, που είπα να της παραχωρήσω θέση!!
Το Λαχματζούν -σύμφωνα με τη γουίκι- (Lahmacun στα τούρκικα ή lahmajoun, lahmaǰun լահմաջուն ή լահմաջո lahmaǰo στα αρμένικα, لحم بعجين, bi'ajīn Lahm στα αραβικά, που σημαίνει "κρέας με ζύμη», είναι μια τυποποιημένη πίτα (βλ. σουβλάκι) της ανατολής και αποτελείται από ένα στρογγυλό, λεπτό κομμάτι ζύμης καλυμμένο με κιμά (συνηθέστερα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας). 
Σερβίρεται συχνά ραντισμένο με χυμό λεμονιού, τυλιγμένο με λαχανικά και αρωματικά, όπως τουρσιά, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλι, μαϊντανό ή κόλιαντρο. 
Το συναντάμε να πουλιέται ευρέως στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν εστιατόρια που ειδικεύονται στο Λαχματζούν.
Το συνάντησα κι εγώ πρόσφατα σε μια φωτογραφία και όπως το είδα λαχταριστό, αποφάσισα να το φτιάξω το ίδιο βράδυ…